Hlavní obsah

Budoucnost Češi nevidí příliš růžově

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U převažující části obyvatel České republiky lze postřehnout přetrvávající pesimismus ohledně ekonomického vývoje do příštího roku. Skoro dvě třetiny lidí (65 %) předpokládají zhoršení všeobecné ekonomické situace státu a 55 % osob čeká zhoršení finanční situace vlastní domácnosti. Zlepšení situace Česka očekává 12 %, své vlastní situace pak 8 %. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury STEM.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V porovnání s rokem 2009 se mírně utlumila skepse v hodnocení perspektiv české ekonomiky, vyhlídky na situaci domácností se však nezměnily. Optimističtější jsou lidé se solidním materiálním zázemím a stoupenci ODS a TOP 09, ale i mezi nimi nepříznivá očekávání mírně převažují nad předpokladem růstu a zlepšení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Typickými skupinami s vyšším podílem „optimistů“ a „nerozhodných“ jsou tedy stoupenci TOP 09 a ODS a lidé se solidním materiálním zajištěním vlastní domácnosti. Relativně častější je výskyt „optimistů“ a „nerozhodných“ také mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním nebo v nejmladší věkové skupině do 29 let.

Na opačném pólu (přes 60 % pesimistů) jsou stoupenci KSČM a ČSSD a lidé, kteří již v současnosti charakterizují materiální zajištění vlastní domácnosti jako špatné či přímo o sobě tvrdí, že jsou chudí.

Reklama

Výběr článků

Načítám