Hlavní obsah

V Budějovicích bijí na poplach, spor s Američany o značku se komplikuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Soudní dvůr EU v Lucemburku zrušil klíčové části předchozího rozsudku ve prospěch Budějovického Budvaru ve vleklém sporu s americkým Anheuser-Busch o registraci známky "Bud". Rozsudek původně znemožnil americkému pivovaru značku registrovat mimo jiné i pro pivo v celé Evropské unii. Informovala o tom agentura Reueters.

Článek

Podle úterního verdiktu nejvyššího soudu v evropské sedmadvacítce ale tehdy soud udělal několik zásadních chyb, které celý spor prakticky vrací na začátek.

Podle soudu totiž na rozdíl od prvního rozsudku nestačí k prokázání toho, že označení "Bud" není pouze místní, pouhá ochrana tohoto označení v několika státech. Soudní dvůr EU tak v podstatě odmítl hlavní argument Budějovického Budvaru. Vrátil tak záležitost zpět tribunálu k novému rozhodnutí.

"Soudní dvůr v tomto ohledu podotýká, že i když je zeměpisný rozsah ochrany dotčeného označení větší než místní, může tato ochrana bránit zápisu ochranné známky Společenství (EU) pouze tehdy, když je označení skutečně užíváno dostatečně významným způsobem v obchodním styku v podstatné části území, kde je chráněno," uvedl soud.

Počátek soudní pře mezi Budějovickým Budvarem a společností Anheuser-Busch v tomto případě leží až v roce 1996.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám