Hlavní obsah

Farmaceutický koncern má platit stamiliónovou pokutu za diskriminaci žen

Novinky, pit

Německý farmaceutický koncern Bayer čelí ve Spojených státech žalobě za diskriminaci ženského pohlaví. Šest žen se po něm domáhá odškodnění ve výši 100 miliónů dolarů (asi 1,7 miliardy korun), jak uvedl německý deník Die Welt.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo farmaceutického koncernu Bayer AG v Berlíně

Článek

Šest Američanek pracujících v dceřiném závodu Bayeru podalo žalobu u okresního soudu v Newarku nedaleko New Yorku. V ní obvinily firmu, že upřednostňuje muže a lépe je finančně ohodnocuje. Navíc prý těhotné zaměstnankyně a ženy s dětmi musí při práci čelit zvýšenému tlaku.

Jak uvedla agentura Reuters, z interní firemní komunikace vyplývalo, že ženy byly označovány jako "náladové", "nerozhodné" a "podrážející". Podle vyjádření nejmenovaného manažera společnosti by se mělo "zastavit přijímaní žen v reprodukčním věku".

„Bayer znevýhodňuje svoje zaměstnankyně, zejména ty, které mají rodinné povinnosti,“ uvedla advokátka za práva žen Katherine Kimpelová. Bayer veškerá obvinění odmítá a hodlá se nařčení bránit. "Společnost se zavázala k nediskriminaci a k rovnému zacházení se všemi zaměstnanci," brání se Bayer v prohlášení.

Pro advokátní kancelář Sanford Wittels, jež ženy zastupuje u soudu, to není první takový případ. Loni v červenci úspěšně zažalovala z obdobných důvodů švýcarský farmaceutický koncern Novartis, po němž požadovala dokonce 175 miliónů dolarů.

V amerických pobočkách zaměstnává Bayer 16 400 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám