Hlavní obsah

Daňová kvóta po změnách klesne, tvrdí Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Složená daňová kvóta by po daňové reformě měla klesnout ze současných zhruba 35 procent na 33 procent, řekl v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Změny sazeb a výpočtu daně z příjmu a sjednocení sazby daně z přidané hodnoty mají v Česku nastat postupně do roku 2013.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (vlevo) a Bohuslav Sobotka v ČT

Článek

"Vzhledem k tomuto odhadu HDP bude daňová kvóta oscilovat kolem 33 procent, zatímco tady byla kolem 37," uvedl Kalousek. Plánované daňové změny mají však podle něj být fiskálně neutrální a neměly by zvýšit ani snížit deficit státního rozpočtu.

"V situaci, kdy máme sekeru státního rozpočtu 130 miliard Kč v letošním roce není možné snižovat daně, to jde proti logice věci," uvedl v reakci na Kalouskovy výroky předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vládou prosazované změny podle něj navíc negativně dopadnou na rodiny s dětmi, důchodce a střední třídu na úkor firem, které si polepší.

Ministerstvo financí chystá od roku 2013 v rámci reformy daní zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nahradit jej novou sazbou daně, která by se počítala z hrubé mzdy.

MF se rovněž chystá zrušit většinu daňových výjimek, například odpočet úroků u hypoték. [celá zpráva]

Podle úřadu by se celkově mělo díky změnám mírně snížit daňové zatížení, podle odborníků ovšem výrazné změny u většiny lidí nenastanou. Firmám by výše daně měla zůstat na 19 procentech. Změny plánuje MF od roku 2013.

Návrh vládní koalice zveřejněný začátkem března počítá kvůli důchodové reformě nejprve se zvýšením základní sazby DPH na 14 procent od roku 2012 a se sjednocením sazeb na 17,5 procenta od roku 2013. Původní návrh zněl 20 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám