Hlavní obsah

Cena ropy prudce stoupá po schválení akcí proti Libyi

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Cena ropy prudce stoupla poté, co Rada bezpečnosti OSN schválila bezletovou zónu nad Libyí, navíc se v pátek očekává vojenská akce proti režimu Muammara Kaddafího. Uvedl to server BBC.

Článek

Severomořská ropa Brent vzrostla nad 116 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI se přiblížila k hranici 103 dolarů za barel.

Výpadek v libyjské produkci, která normálně činí 1,6 miliónu barelů, zatím nahrazuje Saúdská Arábie. Zásah proti protestům v Bahrajnu na počátku tohoto týdne vyvolal obavy, že by se nepokoje mohly rozšířit i do Saúdské Arábie, největšího světového producenta ropy.

Ve středu pak zaznamenaly saúdskoarabské bezpečnostní síly protesty několika set lidí.

Po katastrofálním zemětřesení a následné ničivé vlně tsunami, která udeřila na Japonsko a způsobila jadernou krizi, klesla ropa Brent až na 107 dolarů za barel. Stála za tím obava z poklesu japonské poptávky. V současné době se ropný trh začíná opět zaměřovat na vývoj v arabských zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám