Hlavní obsah

Zdravotnictví přijde zvýšení DPH na pět miliard korun

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoupne-li DPH z 10 na 14 procent, jak se dohodla tento týden K9, zdravotnictví zaplatí za léky, zdravotnický materiál a všechny další služby 4–5 miliard navíc. Z toho jen za léky zhruba 2,3 miliardy korun.

Článek

„Do resortu zdravotnictví by to mělo ročně dopad čtyři miliardy korun,“ sdělila Právu v pátek Eva Kašíková z odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) už dříve prohlásil, že nárůst DPH „bude pro nás zásah, se kterým jsme nepočítali“.

Prezident lékařské komory Milan Kubek se čtyřmi miliardami příliš nepolemizoval, ale podle něho toto zvýšení DPH bude mít dopad až pět miliard korun. „Je to lepší než zvýšení DPH na 20 procent, ale horší než stávající DPH 10 procent,“ prohlásil Kubek.

Podle Kubka nemůže zdravotnictví promítnout zvýšení DPH do ceny svých služeb, jako to mohou udělat například obchodníci.

„Zdravotnictví je speciální v tom, že pokud se poskytuje péče hrazená z veřejného zdravotního pojištění, pak jde o službu osvobozenou od DPH. To znamená, že ačkoli zdravotnická zařízení nejsou konečným spotřebitelem, tak zvýšené DPH zůstane na nich a nemají možnost ho na někoho převést,“ řekl Kubek.

„Když stát odčerpá ze zdravotnictví pět miliard, bylo by logické, kdyby je do zdravotnictví opět vrátil, a to formou vyšší platby za státní pojištěnce, tedy za děti, důchodce a nezaměstnané. Je ostuda, že už dva roky platí za každého z nich – a je jich zhruba šest miliónů – 723 korun měsíčně. Pokud chce zvýšit DPH na 14 procent, reálné by bylo zvýšit platbu za každého svého pojištěnce na 850 Kč měsíčně.“

Pacienti vydají víc za léky

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v pátek Právu sdělil výsledky své analýzy, pokud na léky bude místo současné desetiprocentní DPH uvalena sazba 14 procent. Bude to znamenat, že:

o 267 miliónů Kč zaplatí pacienti víc na doplatky za léky na recept,
o 297 miliónů Kč zaplatí víc za léky bez receptu,
o 1,78 miliardy Kč zaplatí zdravotní pojišťovny více za léky na recept a na žádanku.

„Tato čísla jsou vázána na zavedení tzv. jádrové úhrady, která je součástí návrhu zákona o veřejném zdravotním pojištění,“ sdělila Právu v pátek Veronika Petláková ze SÚKL. Znamená to, že se stanoví cena léků bez marže a DPH a výsledná cena a úhrada se dopočte podle aktuální marže a DPH.

„Tato jádrová úhrada se ale musí schválit ještě před schválením vyšší DPH,“ řekl Právu v pátek Stanislav Havlíček, prezident lékárnické komory. „Léky hrazené ze zdravotního pojištění by neměly být zatíženy žádnou DPH. Měla by být nulová, jako je tomu ve Švédsku nebo ve Velké Británii,“ řekl Havlíček. V zemích EU je v průměru osmiprocentní.

Vyšší platy jen z rezerv

Od března dostanou nemocniční lékaři přidáno 5000 až 8000 korun měsíčně, což letos vyjde na dvě miliardy korun. V příštím roce pak mají dostat přidáno všichni zdravotničtí pracovníci. Vláda ale řekla, že na vyšší platy ze státního rozpočtu nedá ani korunu a zdravotnictví si na ně musí vydělat. To je možné jen z reforem zdravotnictví. Ty ale zatím nejsou.

„Vláda mění pravidla v průběhu dohod, jak chce. A to je špatné,“ řekl Právu předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Dodal, že odboráři budou bedlivě sledovat navyšování platů a nepřipustí porušení memoranda, které navyšování zaručuje. Nárůst DPH z 10 na 14 procent může totiž plánované úspory spolknout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám