Pracovníci SVS odeberou u zpracovatelů či ve skladech vzorky masa a ty putují do laboratoří Státního veterinárního ústavu (SVÚ) Nejprve procházejí testy na bakterie. Zjišťuje se především přítomnost listerie nebo salmonely.

„Velké záchyty nebezpečných organismů nemáme, nejsou časté,“ řekl vedoucí hygieny potravin SVÚ Jan Kučera.

Testy trvají asi tři dny. Pokud se testuje mražené maso, jde o vzorky, které ještě nejsou v prodejnách. U čerstvého masa se testují vzorky, které v tu chvíli už mohou být v prodejnách.

Po mikrobiologických testech putuje maso do laboratoří, kde se zkoumá přítomnost chemických látek. Především těch, které v mase nemají co dělat, například těžkých kovů nebo dioxinů. Testuje se na přítomnost látek, které výrobci deklarují na obalech.

Podle vedoucího oddělení chemie SVÚ Jana Rosmuse testoval ústav vzorky drůbežího a vepřového masa a vajec z Německa. "V těchto vzorcích se žádný nadlimitní obsah dioxinů neprokázal," řekl Rosmus.