Hlavní obsah

Češi jedí více drůbežího a pijí méně piva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spotřeba drůbežího masa v Česku vzrostla od roku 1948 zhruba 13násobně z necelých dvou kilogramů na 24,8 kilogramu na osobu ročně v roce 2009 a v rámci EU je nadprůměrná. V posledních letech naopak Češi omezili konzumaci piva, přesto pořád drží světový primát.

Foto: František Petrák, Právo

Kuřecí prsíčka s kukuřicí a medovou omáčkou

Článek

Pokud jde o další druhy masa, z dlouhodobého hlediska klesá spotřeba hovězího, u vepřového se situace nemění, jak připomněl Zdeněk Kobes z Českého statistického úřadu.

I přes nižší konzumaci „zlatavého“ moku zůstává Česko světovou velmocí číslo jedna, které na záda dýchají Irové a Němci. V roce 2009 činila průměrná roční spotřeba piva přibližně 151 litrů na osobu a rok. Druhé Irsko je na tom zhruba o 20 litrů hůř. Spotřeba piva se eviduje od roku 1948 a dosavadního rekordu bylo dosaženo v roce 2005, kdy na každého Čecha připadlo 163,5 litru.

Pokud jde o další změny českého jídelníčku, lidé pijí například méně mléka než v minulosti, na druhou stranu roste spotřeba mléčných výrobků, zejména sýrů. Snižuje se spotřeba chleba, na druhou stranu lidé více jedí rohlíky či housky. Roste spotřeba ovoce, kterého Češi sní kolem 90 kilogramů ročně, hlavní zásluhu na tom má dříve méně dostupné jižní ovoce.

Reklama

Výběr článků

Načítám