Hlavní obsah

Řecká nezaměstnanost stále rekordně stoupá, bez práce je 700 tisíc lidí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Nezaměstnanost v zadluženém Řecku pokořila za loňský listopad další rekord a dostala se na hodnotu 13,9 %. Bez práce se tak nacházelo přesně 629 577 lidí, jak informovala agentura Reuters s odkazem na řecký statistický úřad (ELSTAT), který zpracovává údaje o měsíční nezaměstnanosti od roku 2004.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hlavní důvod spočívá podle Reuters v pokračujících úsporných opatřeních tamní vlády. Pro srovnání, v listopadu 2009 činila míra nezaměstnanosti v této jihoevropské zemi 10,6 %.

"Základní sektory ekonomiky jsou příliš slabé na vytváření pracovních míst, což je předzvěst dalšího zhoršení v prvním čtvrtletí roku 2011," uvedl ekonom Nikos Magginas.

Nezaměstnanost zasáhla především mladou populaci. Ve věkové skupině od 15 do 24 let shání práci 36 % lidí, ve skupině od 25 do 34 let potom 18 %.

Chmurné vyhlídky

Řecká vláda očekává, že letos by se průměrná míra nezaměstnanosti měla pohybovat dokonce kolem 14,6 %, neboť ekonomika prochází třetí rok po sobě obdobím recese.

V květnu 2010 získalo Řecko jako finanční pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu prostředky ve výši 110 miliard eur (asi 2,66 biliónu korun), aby si dalo do pořádku stav svých veřejných financí. V důsledku toho muselo přijmout celou řadu úsporných opatření a škrtů, což vyvolalo nevoli odborů a zapříčinilo množství demonstrací a stávek.

Lednová nezaměstnanost v Česku činila 9,7 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám