Hlavní obsah

Bankovní rada ČNB se sazbami nehýbala

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sedmičlenná bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta, což je hodnota platná od loňského května. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Na posledním měnovém zasedání 22. prosince pro zvýšení úrokové sazby o čtvrt procentního bodu hlasoval pouze jeden člen bankovní rady, konkrétně Eva Zamrazilová. Tentokrát se za vyšší sazby postavili tři členové rady, nicméně i tak to bylo ještě málo.

„Vzhledem k předchozím výrokům některých členů bankovní rady se sice zvyšovala šance na zvýšení úrokových sazeb, nicméně v tuto chvíli by to znamenalo velké překvapení,“ uvedl pro Novinky analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank s tím, že případné zvýšení úrokových sazeb by se mohlo odehrát později ve druhé polovině roku. „Inflace je sice nyní lehce nad cílem ČNB, koruna je naopak silnější a tlumí případné inflační tlaky,“ dodal Brožka.

Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera sice inflační tlaky existují, avšak silná koruna je zatím dokáže tlumit. Ta se v těchto dnech pohybuje kolem 24,30 CZK/EUR. Otázku termínu zvýšení sazeb je podle něho zatím předčasné řešit.

Na sazby centrální banky se vážou úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky zajišťují levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem pak levnější půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám