Hlavní obsah

Světové ceny potravin se dostaly v lednu na nový rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miláno

Světové ceny potravin se v lednu vyšplhaly na maxima za nejméně 21 let a překonaly dosavadní rekordy z roku 2008. Index cen potravin Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) stoupl minulý měsíc o 3,5 procenta a dostal se nejvýše od svého založení v roce 1990, sdělila FAO.

Článek

Index, který sleduje měsíční změny obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, vzrostl na 230,7 bodu z prosincových 223,1 bodu. Nynější růst cen, který trvá již sedmý měsíc po sobě, připomíná situaci světové potravinové krize roku 2008. Prudké zdražení základních potravin tehdy vyvolalo nepokoje a hladové bouře v řadě chudých zemí odkázaných na dovozy.

Nyní je situace obdobná, protože k vlnám politicky motivované nespokojenosti a protestů v Tunisku, Egyptě nebo Jordánsko zčásti přispívají i drahé potraviny. Tyto nepokoje navíc dále přispívají k růstu tržních cen, protože obchodníci spekulují na to, že vlády těchto zemí budou chtít k uklidnění situace zvýšit dovozy obilnin.

Stejně jako před třemi lety i nyní ke zdražování potravin přispívá kombinace drahé ropy a paliv, nepříznivého počasí s výpadky sklizně, rostoucí používání biopaliv, které zabírá potraviny a půdu k produkci pohonných hmot, a spekulace na termínových trzích podporované levnými penězi a slabým dolarem. FAO se obává, že ceny budou dále růst.

Reklama

Výběr článků

Načítám