Hlavní obsah

Číňané v Česku loni utráceli nejvíc, dali 10 tisíc za nákup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z kategorie turistů ze zemí mimo Evropskou unii (EU) loni v Česku nejvíc utráceli Číňané, v průměru šlo o 10 000 korun za nákup. Vyplývá to ze statistiky, kterou vypracovala společnost Global Blue na základě údajů z žádostí o vrácení DPH.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak ukázal průzkum, ze skupiny turistů, kteří si nechávají vracet daň, nejvíce za nákup v průměru utrácejí Číňané, Filipínci a Ukrajinci. Z dovolených si podle studie nejčastěji vozí značkový textil, sklo, šperky a hodinky. V roce 2010 vzrostly nákupy kategorie turistů mimo EU téměř o pětinu.

Průměrný denní nákup bohatších Ukrajinců podle průzkumu společnosti loni dosáhl 8000 korun a v případě Rusů, nejčastějších návštěvníků ze zemí mimo EU, přesáhla průměrná výše denního nákupu zboží 6000 korun.

Rusové ale nadále drží největší podíl na nákupech. Přes 44 procent nákupů zahraničních turistů v Česku připadá na návštěvníky z Ruska. Druhý největší podíl na nákupech se značnou ztrátou drží Číňané se šesti procenty.

Úskalí této metody průzkumu však spočívá v tom, že se týká pouze turistů ze zemí mimo EU, kteří si nechávají zpětně vracet daň z přidané hodnoty. Tuto možnost mohou využít turisté ze zemí mimo EU, kteří v ČR utratí u jednoho obchodníka v jeden den částku nad 2000 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám