Hlavní obsah

Česká exportní banka dostane po vyhrané arbitráži ještě 52 miliónů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vídeňský rozhodčí soud rozhodl, že americká pojišťovna AIG musí České exportní bance (ČEB) uhradit veškeré náklady právního zastoupení v souvislosti s prohranou arbitráží ohledně dodávky trolejbusů Škoda do San Franciska. Informovala o tom ČEB s tím, že celkem se jedná o více než 52 miliónů korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vídeňský rozhodčí soud zamítl žalobu amerického finančního ústavu AIG, který po České exportní bance (ČEB) požadoval zhruba 24 miliónů dolarů (asi 440 miliónů Kč) už vloni. Rozsudkem z tohoto týdne pak stanovil, že AIG musí ČEB uhradit veškeré náklady právního zastoupení ve výši 48,6 miliónu korun a náklady na arbitráž v hodnotě 169 tisíc eur (asi 4,1 miliónu korun).

Spor, který souvisel s dodávkou trolejbusů Škoda do San Franciska z 90. let minulého století, je tak po více než dvou letech definitivně ukončen.

"Jednalo se o velmi složitý spor s potenciálním dopadem na státní rozpočet ve výši asi půl miliardy korun. Arbitrážní soud dal za pravdu naší argumentaci a žalobu AIG zamítl,“ uvedl Michal Bakajsa, místopředseda představenstva ČEB pověřený jejím řízením.

Problémy ohledně placení

AIG podala žalobu na plnění proti České exportní bance v listopadu 2009 k Mezinárodnímu rozhodčímu soudu Hospodářské komory Rakouska ve Vídni.

Problém měl spočívat v tom, že pojišťovna AIG poskytla garanci za české dodávky do San Franciska, a navíc pojistila americké subdodavatele. Později vyplácela plnění z ručení americké firmě AAI Corporation, která se na obchodu s trolejbusy podílela a údajně nedostávala zaplaceno za materiál a služby. AIG se posléze pokusila peníze vymoci na ČEB.

Bakajsa k celému případu již dříve uvedl pouze to, že pojišťovna začala uplatňovat svůj požadavek až řadu let poté, co se související obchod realizoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám