Hlavní obsah

Lidé reklamují výběry z bankomatu, které provedl příbuzný

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Lidé si své kreditní karty nechrání. Nosí PIN napsaný na kartě v peněžence, kartu nechávají bez dozoru nebo s ní platí na rizikových serverech. V mnoha případech se i stává, že kartu použije někdo z rodiny, jak uvedla úvěrová společnost Home Credit, která kreditní karty vydává.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Lidé nosí často PIN zasunutý přímo v pouzdru karty, a pokud jim někdo sebere peněženku, jsou pro něj peníze z karty snadnou kořistí. „Stále častěji se setkáváme s případy, kdy klient protestuje, že kartu nepoužil. Posléze se však ukáže, že si kartu půjčil někdo z rodiny,“ uvedl Aleš Nejezchleb z Home Credit s tím, že se rozmáhá rovněž i skimming, neboli zkopírování údajů z magnetického proužku a následné padělání karty.

Pro bezpečnost kreditní karty je dobré dodržovat některá doporučení. Člověk by neměl nikomu říkat PIN své karty, dokonce ani příbuzným. Údaje o kartě se nemají posílat nikomu emailem ani je diktovat do telefonu. Karta se nemá zásadně nikomu půjčovat.

Pokud se kartou kdekoli platí, člověk by ji měl mít neustále na očích. Opsaný PIN se rozhodně nevyplatí nosit společně s kartou. Kartu by měl člověk platit pouze na důvěryhodných internetových serverech zabezpečených 3D Secure. Při zadávání PIN kódu v bankomatu nebo u pokladny se doporučuje zakrýt číselník tělem i rukou. Jestliže dojde ke ztrátě karty, je nutné ji okamžitě zablokovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám