Hlavní obsah

Stát vykryje schodek rozpočtu dluhopisy za 132 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí (MF) chce letos vydat kvůli krytí schodku státního rozpočtu dluhopisy za 131,6 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2011. Zákon umožňuje splatnost dluhopisů až 55 let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Pro letošní rok počítá MF se schodkem rozpočtu 135 miliard korun. Schodek státního rozpočtu je kromě státních dluhopisů financován úvěry od Evropské investiční banky a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv.

Jak MF upozornilo, kvůli zvýšení zůstatků na účtech státních finančních aktiv bude celková výpůjční potřeba 137,1 miliardy korun. Částka tak bude vedle vydání dluhopisů financována úvěry od Evropské investiční banky do 5,5 miliardy korun.

Státní dluh České republiky se loni zvýšil o téměř 166 miliard na 1,344 biliónu korun. Celkově si chce MF v letošním roce půjčit až 220 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám