Hlavní obsah

V USA jdou do oběhu barevné stodolarovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ministerstvo financí USA představilo tento týden novou stodolarovou bankovku. Jediné, co na ní zůstalo stejné, je portrét Benjamina Franklina,. Bankovka je barevná a má v sobě řadu 3D prvků. Podle ministerstva bude obtížné ji kopírovat.

Článek

Bankovka má podle ministra financí Timothy Geithnera několik bezpečnostních prvků, které výrazně ztíží její kopírování.

V bezpečnostním proužku jsou malé obrázky zvonů a číslic. Ty jsou modré a v proužku se při manipulaci s bankovkou přesouvají. Její rohy a číslice vpravo dole přecházejí při manipulaci do 3D efektu.

Dosud zelená bankovka má na sobě černou, zelenou, modrou, oranžovou barvu, místy je dokonce narůžovělá.

Foto: Profimedia.cz

Nově vytištěné stodolarové bankovky

Američané ale novinku moc nadšeně nevítají. Komentáře píší, že tisk nových bankovek v této hodnotě je zbytečný. Běžný Američan pro ni nemá tak často využití. Platidlo má v přepočtu hodnotu zhruba 1900 korun. Jde o platnou bankovku s nejvyšší hodnotou.

Foto: Profimedia.cz

Nynější podoba stodolarové bankovky

Lidé v komentářích upozorňují například na to, že reálná hodnota stodolarovky bude kvůli inflaci mnohem nižší. Právě větší množství peněz na trhu snižuje jejich hodnotu.

Bankovka by měla být do oběhu uvedena v únoru. Její tisk provázely problémy. Více než miliarda kusů musela být na začátku prosince odvezena do trezoru, protože tiskařský stroj vyrobil zmetky. V obrovském množství se nedalo roztřídit bankovky dobré a pokažené.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám