Hlavní obsah

Estonsko má na euru špatně vyznačené hranice

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S prvními potížemi po zavedení jednotné evropské měny se potýká Estonsko. Hranice země zobrazené na mincích totiž neodpovídají realitě, neboť zahrnují i část Ruska, jak informoval server Hlas Ruska.

Foto: Reuters

Estonská euromince

Článek

Příslušné oznámení zaslal ruskému velvyslanci v Tallinnu Juriji Merzljakovovi estonský ochránce lidských práv Sergej Sereděnko, uvedla agentura Interfax.

Podle estonské centrální banky vyjadřuje vyobrazení estonských hranic na zadní straně euromince „umělecké pojetí“, které zřejmě nemusí plně korespondovat s realitou.

"Citlivé" území na jihovýchodě země je po ratifikaci smlouvy mezi oběma státy v roce 2005 součástí Ruska.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jednotná evropská měna začala v Estonsku platit od letošního 1. ledna. Bývalá sovětská republika si od eura slibuje, že jí pomůže eliminovat kurzové riziko vzhledem k tomu, že je závislá na eurových úvěrech a jejími hlavními obchodními partnery jsou země eurozóny.

Estonsko je třetím východoevropským členem eurozóny po Slovinsku a Slovensku. Stalo se rovněž první postsovětskou republikou, která přešla na jednotnou evropskou měnu. Další pobaltské státy Litva a Lotyšsko plánují přijetí eura v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám