Hlavní obsah

Madeta zeštíhlí, uzavře polovinu provozů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prachatice

Největší česká mlékárenská společnost Madeta v rámci restrukturalizace hodlá uzavřít polovinu ze svých šesti provozů. Produkci ale podle předběžných údajů omezovat nebude. Uvedla to Česká televize.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Ilustrační foto

Článek

Důvody vedoucí k tomuto kroku jsou nejspíš koncentrace výroby, snížení nákladů a zbavení se starších provozů. První zaměstnance už o tom firma podle údajů ČT informovala v pondělí. V letošním roce se Madeta "rozloučila" už se 168 lidmi z důvodu razantního omezování výdajů.

Příští rok chce Madeta uzavřít závod v Prachaticích. V prvním pololetí začne v provozu společnost omezovat výrobu a stěhovat linky a technologie do jiných míst. V druhé půlce roku 2011 potom mlékárna závod zcela uzavře. Konkrétní datum bude ještě záviset na množství objednávek. Roky 2012 a 2013 by potom měly ukončit i výrobu v Pelhřimově a Řípci.

Posílení exportu

Jak v říjnu uvedl generální ředitel Milan Teplý, Madeta se chce více orientovat na export. V současnosti vyváží zhruba čtvrtinu své produkce. V hledáčku má trhy v Maďarsku, Rusku, Slovinsku a Chorvatsku. Madeta také zřídila institut pro vývoz do Ruska, který by jí měl umožnit rychle reagovat na požadavky trhu.

Mlékárna ročně zužitkuje kolem 400 miliónů litrů mléka. To je pětina veškerého českého mléka. Denně zpracuje kolem 1,1 miliónu litrů. Společnost vyrábí okolo 250 různých výrobků. Téměř 50 procent produkce tvoří sýry. Firma v současné době zaměstnává přibližně 1700 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám