Hlavní obsah

Sněmovna schvalovala: změny záložen v banky, superúřad práce i ručení za daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci v pátek schválili ve Sněmovně změny záložen v banky, novou strukturu úřadu práce i novelu DPH, která zavádí ručení za daň. Jednotlivé novely nyní poputují do Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Spořitelní a úvěrní družstva by mohla v budoucnu zažádat o bankovní licenci, která by jim umožnila podnikat jako ostatním bankám. Tento krok by však předpokládal změnu právní formy na akciovou společnost. Návrh prošel Sněmovnou v rámci vládní novely, která má zpřísnit regulaci finančního trhu. Důležitou roli ohledně změny formy kampeliček má hrát Česká národní banka, jež prvotně udělí licenci i souhlas s touto změnou.

Nový úřad práce

Novou strukturu by měly mít úřady práce. Poslanci si od toho kroku slibují roční úspory ve výši 175 miliónů korun. Novela předpokládá vznik Úřadu práce České republiky se sídlem v Praze a se 14 pobočkami v krajích. Kontaktní pracoviště mají být v 226 pověřených obcích.

V současné době existuje 77 samostatných úřadů práce s 250 pracovišti zaměřenými na zaměstnanost a přibližně 400 pobočkami státní sociální podpory.

Ručení za nezaplacenou daň

Poslanci rovněž schválili vládní novelu o dani z přidané hodnoty, která má přispět k omezení daňových úniků z této daně.

Novela mimo jiné umožní vracet daň u obtížně vymahatelných pohledávek a zavádí ručení za nezaplacenou daň. Plátci budou moci odepsat daň v případě, kdy nedostanou zaplaceno kvůli tomu, že je jejich obchodní partner v insolvenci. Novela nemění sazby daně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám