Hlavní obsah

Za problémy s toxickými sedačkami náleží zákazníkům miliónové odškodnění

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Všichni postižení zákazníci dostanou finanční odškodnění od britských prodejců za to, že jim toxické čínské sedačky způsobily kožní a dýchací potíže. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Problém spočíval v tom, že v britských obchodech Argos, Land of Leather a Walmsleys se prodávaly čínské kožené sedačky ošetřené dimethyl-fumarátem (DMF).

Tato látka zabraňuje tvorbě plísní a používá se na ochranu koženého zboží během skladování a přepravy ve vlhkém prostředí. V Evropské unii je však DMF od roku 2009 zakázán, protože při kontaktu s pokožkou způsobuje ekzémy a dokonce i dýchací problémy.

DMF se vypařuje a je pohlcován kůží, kterou tak chrání před plísněmi. DMF se však dostal přes oděv zákazníků na pokožku, což mělo za následek bolestivé kožní potíže.

Už začátkem letošního roku vysoudilo odškodné v celkové výši 20 miliónů liber celkem 1650 lidí. Jednotlivé částky závisely na rozsahu zdravotních komplikací. Ve středu soudce Alister MacDuff rozhodl o tom, že posledním 408 lidem náleží odškodné 1800 liber (asi 52 760 korun), a to každému z nich.

Jak agentura AP připomíná, jde o jeden z největších spotřebitelských sporů v britské historii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám