Hlavní obsah

Estonci se těší na euro, čekají od něj jistotu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallinn

Estonsko zavede od počátku ledna příštího roku jednotnou evropskou měnu a čím dál víc obyvatel země je přesvědčeno, že euro přinese jistotu a zlepšení životních podmínek, a to i přes dluhovou krizi eurozóny. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Právo

Článek

Podle nejnovějšího průzkumu počet obyvatel podporujících euro stoupl z říjnových 49 procent na listopadových 54 procent. Obavy z dluhové krize se snaží zmírnit rovněž vláda se svou kampaní.

„Jsme na moři v malém člunu připevněném k velké zaoceánské lodi. Když přijde bouře nebo jiné události, budeme se na její palubě cítit bezpečnější,“ neodpustil si paralelu estonský ministr financí Jurgen Ligi.

Situace v pobaltské zemi je tak jiná než například v České republice nebo v Polsku, kde jsou patrné snahy brzkému zavedení eura bránit.

Estonsko se stane první zemí, která vstoupí do eurozóny od vypuknutí finančních problémů některých jejích členských států. Bývalá sovětská republika si od eura slibuje, že jí pomůže eliminovat kurzové riziko vzhledem k tomu, že je závislá na eurových úvěrech a jejími hlavními obchodními partnery jsou země eurozóny.

Jak ukazují údaje tamní centrální banky, přes 90 procent soukromých úvěrů bylo poskytnuto právě v eurech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám