Hlavní obsah

Za dvacet let přibude v oblacích 26 tisíc civilních letadel

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toulouse

Evropský výrobce dopravních letadel Airbus zvýšil předpověď poptávky po civilních letadlech pro následujících dvacet let. Podle největšího světového výrobce letadel výrobci na světový trh v letech 2010 až 2029 dodají téměř 26 tisíc nových osobních a nákladních letadel za 3,2 biliónu dolarů (asi 60,8 biliónu korun). Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Airbus A380 na pařížském aerosalónu v Le Bourget

Článek

Předpověď Airbusu vychází z toho, že přeprava v mladých ekonomikách roste výrazněji, než se očekávalo. Airbus proto zvýšil celkový odhad o 900 strojů oproti své předešlé prognóze.

"Poptávka po přepravě se zdvojnásobí každých 15 let, ale v lokalitách jako Indie a Čína předpokládáme, že se zdvojnásobí během příštích šesti let," uvedl na tiskové konferenci obchodní ředitel Airbusu John Leahy.

Roční růst poptávky v osobní letecké přepravě odhaduje Airbus na 4,8 procenta proti 4,7 procenta z předchozí 20leté prognózy.

Konkurenční Boeing do svých předpovědí započítává i některá letadla s počtem míst menším než 100. Jeho dvacetiletá předpověď z toho důvodu předpokládá 30 900 letadel za 3,6 biliónu dolarů (asi 68,4 biliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám