Hlavní obsah

Organizátor lyžařského šampionátu v Liberci je v insolvenčním řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se sdružením OC FIS Nordic, které organizovalo loňský lyžařský šampionát v Liberci. Návrh podal likvidátor Ivan Brambaški kvůli předlužení. Sdružení dluží 105 firmám a organizacím bezmála 112 miliónů korun, majetek sdružení přitom nedosahuje ani pěti miliónů. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku na www.justice.cz.

Foto: Barbora Silná , Právo

Propagační stánky v centru Liberce

Článek

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo loni od 18. února do 1. března. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 miliónů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 miliónů. Organizační výbor hospodařil s rozpočtem přes 632 miliónů korun, šampionát ale zejména kvůli nízké návštěvnosti skončil s dluhy.

Největším věřitelem je liberecký dopravní podnik, kterému pořadatelé nezaplatili 20,8 miliónu korun za zajištění bezplatné městské dopravy v době lyžařského mistrovství. Přes devět miliónů dluží sdružení společnosti Vyšehrad 2000, bezmála devět miliónů nezaplatilo Technické univerzitě v Liberci (TUL) za ubytování a služby vysokoškolských kolejí a menzy. Více než deset miliónů ale dluží sdružení také finančnímu úřadu, jako pokutu za nedodržení podmínek při nakládání se státními dotacemi.

V souvislosti s mistrovstvím obvinila policie dva muže. Podezřelí jsou z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě ve spolupachatelství. Další tři osoby obvinila policie v listopadu. Trestní oznámení na neznámého pachatele podal v souvislosti se šampionátem také ministr školství Josef Dobeš (VV).

Reklama

Výběr článků

Načítám