Hlavní obsah

Kuřákům zdraží cigarety až v roce 2012

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimální daň z jedné cigarety se od 1. ledna 2012 zvedne o 9 haléřů na 2,10 Kč. Vyplývá to z návrhu novely zákona o spotřebních daních, kterou ve středu na návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) schválila vláda. V praxi to znamená, že krabička cigaret podraží v ČR o další dvě koruny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Novelu ještě musí projednat parlament a podepsat prezident Václav Klaus. Na potřebu vyššího zdanění tabákových výrobků však panuje shoda napříč politickým spektrem a Česko navíc musí implementovat do své legislativy směrnici Evropské unie. Je tedy prakticky jisté, že novela projde.

V rámci tzv. Janotova balíčku vzrostla v ČR už od letošního 1. února spotřební daň na 2,01 Kč na jednu cigaretu, tedy v přepočtu na 80 eur za 1000 cigaret. V současné době jsou už zcela doprodány zásoby se starými kolky a cigarety tak zdražily v průměru o tři koruny. Například krabička spart dnes stojí 74 korun, petry jsou za 69 a marlborky za 82 korun.

Stoupnou také ceny doutníků a tabáku

Od ještě vyššího zdanění tabákových výrobků si vláda slibuje, že to státnímu rozpočtu v roce 2012 vynese navíc 2,4 miliardy korun. Kromě cigaret totiž zdraží i doutníky a řezaný tabák. U doutníků stoupne sazba daně o deset haléřů za kus na 1,25 Kč a u kilogramu tabáku ke kouření o 60 korun na 1400 Kč.

Podle směrnice EU má nejpozději v roce 2014 vzrůst minimální daň na cigarety ve všech členských zemích z nynějších 64 na 90 eur na 1000 kusů cigaret. Kdyby ovšem v ČR ke zvýšení na 90 eur došlo již v příštím roce, zdražilo by to cigarety rovnou o osm korun, což je podle vlády neúnosné.

Česko raději volí postupné kroky

Ministerstvo financí (MF) v předkládací zprávě k návrhu novely uvedlo, že Česká republika je povinna zajistit implementaci směrnice EU v plném rozsahu, přikročí se k tomu ale ve dvou postupných krocích.

„První fáze postupného navyšování sazeb bude k 1. lednu 2012, a další změnu plánujeme k 1. lednu 2014, přičemž zvýšení bude vycházet z aktuálního kurzu eura vůči české koruně,“ potvrdil Právu mluvčí MF Ondřej Jakob.

Tabákové firmy vítají, že vláda podpořila cestu postupných kroků. „Zřejmě si uvědomuje, že další prudké jednorázové zdražení po tom letošním by ve skutečnosti daňové příjmy státu snížilo, protože by v naší republice prudce stoupl prodej pašovaných a nelegálně vyráběných cigaret,“ řekl Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám