Hlavní obsah

Demonstrace proti vládní politice se konaly v Polsku i Rumunsku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen v Česku vyrážejí lidé houfně demonstrovat, jak ukázala úterní stávka svolaná odbory. Totéž se podle AP děje i v Polsku nebo v Rumunsku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Demonstranti nesou alegorickou rakev pro pohřeb Policie ČR. Ilustrační foto

Článek

V Polsku demonstranti z řad odborového sdružení Solidarita a dalších odborových svazů ve středu při pochodu centrem Varšavy požadovali zvýšení mezd o pět procent v důsledku inflace a zastavení plánovaného propouštění.

V Bukurešti taktéž ve středu přibližně 10 tisíc lidí protestovalo proti restriktivní politice vlády, další manifestace lze očekávat v dohledné době.

Rumunsko žádá o další půjčku

Rumunským státním úředníkům byl snížen plat o 25 procent. Souběžně s tím však vláda zvedla daň z přidané hodnoty (DPH) z 19 na 24 procent. Tyto kroky vyvolaly značnou nevoli zejména v řadách lékařů a učitelů. Navíc došlo ke zvýšení hranice odchodu do důchodu na 65 let pro muže i ženy.

Rumunsko požádalo Mezinárodní měnový fond (MMF) o půjčku na příští rok ve výši 5,7 miliardy eur (asi 140 miliard korun), aby pokrylo svůj rozpočtový deficit.

V minulém roce, kdy rumunská ekonomika klesla o 7,1 procenta, země uzavřela úvěrovou dohodu s MMF, Evropskou unií a Světovou bankou na 20 miliard eur (asi 493, 2 miliard korun). Část z těchto peněz šla na výplaty a důchody. Dohoda vyprší v příštím roce. V letošním roce počítá rumunská vláda s rozpočtovým deficitem 6,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám