Hlavní obsah

Rumunsko si chce na příští rok půjčit šest miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Rumunsko si v příštím roce bude potřebovat půjčit 5,7 miliardy eur (asi 140 miliard korun), aby pokrylo svůj rozpočtový deficit. Země se proto chystá podepsat s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) novou dohodu o podpoře své ekonomiky. Uvedl to rumunský prezident Traian Basescu.

Článek

Na středu přitom svolali odboráři do Bukurešti protest proti snižování mezd a dalším úsporným opatřením, protože vláda přijala rázné kroky. Snížila mzdy ve veřejném sektoru o jednu čtvrtinu, zvýšila spotřební daň a oznámila snižování stavů ve státní správě.

"Rumunsko si stále potřebuje půjčit finanční zdroje," uvedl prezident v úterý večer v parlamentu. "Z tohoto důvodu v roce 2011 podepíšeme s Mezinárodním měnovým fondem novou dohodu," dodal.

V minulém roce, kdy rumunská ekonomika klesla o 7,1 procenta, země uzavřela úvěrovou dohodu s MMF, Evropskou unií a Světovou bankou na 20 miliard eur. Část z těchto peněz šla na výplaty a důchody. Dohoda vyprší v příštím roce.

V letošním roce počítá rumunská vláda s rozpočtovým deficitem 6,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Basescu dodal, že země má za sebou vrchol hospodářské krize, ale ještě ji čeká vrchol sociální krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám