Hlavní obsah

General Motors zainvestuje v Maďarsku půl miliardy eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Americká automobilka General Motors (GM) hodlá investovat 500 miliónů eur (asi 12,3 miliardy korun) do rozšíření kapacity své továrny Opel v Maďarsku. Od roku 2012 tady bude podle svého vyjádření vyrábět tři nové řady motorů.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Nová továrna nabídne 800 pracovních míst," uvedla GM s tím, že roční produkce továrny při plném využití kapacity dosáhne 500 000 kusů. Plné kapacity by továrna měla dosáhnout do roku 2015.

Podle agentury Reuters příliv přímých investic do střední Evropy od roku 2008 klesl. Vedle expanze GM představuje jediný další velký projekt v Maďarsku továrna automobilky Daimler za 800 miliónů eur (asi 19,7 miliardy korun), jež od roku 2012 v Kecskemétu zaměstná 2500 lidí.

Maďarské ministerstvo hospodářství uvedlo, že investice GM znamená projev důvěry a může zemi v příštím pomoci dosáhnout ekonomického růstu v rozmezí 2,5 až 3 procenty, což je jedním z pilířů plánovaného snížení deficitu pod úroveň tří procent HDP.

Maďarsko investici vítá

Premiér Viktor Orbán uvedl, že stát investici GM podpoří. Podrobnosti pomoci budou stanoveny ve smlouvě, kterou vláda a GM dokončí do poloviny října.

Orbán řekl, že kabinet díky následnému vzestupu ekonomiky očekává návratnost finanční podpory v horizontu čtyř let. Dodal, že GM zřejmě bude motory v Maďarsku vyrábět nejméně 20 let.

Maďarská ekonomika se jen s potížemi zotavuje z hluboké loňské recese a letošní stagnace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám