Hlavní obsah

Hrozí útěk firem z Česka za levnější elektřinou

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zhruba o 15 procent by měla v příštím roce vzrůst cena elektřiny pro průmyslové podniky v České republice, katastrofické scénáře v souvislosti s rozsahem výstavby solárních elektráren pak hovoří o meziročním nárůstu elektřiny i o více než 20 procent. To by mohlo způsobit „útěk“ firem do zahraničí za levnější elektřinou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zdražení se nejvíc dotkne energeticky náročných odvětví, tedy chemického či papírenského průmyslu, ale rovněž strojařských podniků, které jsou na hranici rentability,“ uvedla Zuzana Šolcová, výkonná ředitelka Asociace energetických manažérů.

Hrozba „útěku“ firem do zahraničí za levnější elektřinou patrně přinutí vládu hradit část nákladů na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů jiným způsobem.

Hovoří se o tom, že by stát mohl využít budoucí příjmy z prodeje emisí. Další možností je použít příjmy z daní ze spotřeby elektřiny, uhlí a zemního plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám