Hlavní obsah

Hlad ničí ekonomiku rozvojových zemí, varuje ActionAid

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Podle mezinárodní nevládní organizace ActionAid se mohou ekonomické ztráty, které postihují hospodářství rozvojových zemí v důsledku hladovění obyvatelstva, každoročně vyšplhat až na 450 miliard dolarů (8,6 biliónu korun). S tím přicházejí ruku v ruce nejrůznější nemoci a pochopitelně se snižuje i produktivita práce.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Organizace ActionAid varuje, že hladovění a nedostatek potravin se projevují například i ve zdravotnictví, což se zpětně negativně odráží na kvalitě léčení.

Jako největší problém v oblasti boje s hladem vidí ActionAid nedostatečné investice do rozvoje zemědělství a venkova, stejně jako do podpory drobných zemědělců.

„Boj s hladem by byl desetkrát levnější než hladovění ignorovat,“ připomíná Joanna Kerrová, předsedkyně ActionAid.

Z neradostných předpovědí vyplývá, že počet hladovějících obyvatel se do roku 2015 nepodaří snížit 28 rozvojovým zemím. Nejhůře na tom jsou v redukci počtu hladovějících obyvatel země jako Burundi, Sierra Leone, Pákistán či Demokratická republika Kongo.

Podle úterní zprávy zveřejněné Organizací spojených národů (OSN) se počet chronicky hladovějících lidí dostal pod hranici jedné miliardy. Přesto je počet podvyživených obyvatel na celé planetě stále alarmující. Většina ze současných asi 925 miliónů žije v Asii a Africe, z toho pak 40 procent konkrétně v Číně a Indii.

Nedostatkem základních potravin trpí lidé dále zejména v Bangladéši, Indonésii, Pákistánu, Etiopii a v Kongu. OSN se chce v této souvislosti v nejbližší době zabývat zejména problematikou zvyšování cen potravin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám