Hlavní obsah

Indie kupuje ruské vrtulníky za miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Indie schválila nákup dalších 59 ruských vrtulníků Mi-17 k dosavadním 80, které si Dillí zamluvilo ještě koncem roku 2008. Informoval o tom ruský list Vedomosti s odvoláním na svůj zdroj ve vývozním podniku ruských zbraní Rosoboronexport.

Článek

"Celková hodnota kupovaných 139 vrtulníků může představovat přibližně dvě miliardy dolarů (skoro 38,5 miliardy Kč)," napsal deník. Dodal, že do konce letošního roku mohou být uzavřeny další důležité zbrojní kontrakty.

Vedomosti nicméně upozornily, že dodávka prvních 80 vrtulníků nabrala oproti původním plánům roční zpoždění a začne až na jaře příštího roku. Na vině podle zdroje ze zbrojního průmyslu jsou změny v palubním vybavení, které si dodatečně vyžádal zákazník.

V Indii mezitím Rosoboronexport, ruské sdružení výrobců letadel OAK a indická společnost HAL podepsaly dohodu o zřízení společného podniku se shodným podílem, který má vyrábět nové vojenské transportní letadlo jako nástupce zastaralých letounů An-12. Mezivládní dohoda o tomto podniku, do kterého obě vlády mají vložit po 300 miliónech dolarů (asi 5,8 miliardy Kč), byla uzavřena již v roce 2007, o projektu se jednalo deset let.

Ruské letouny na indickém nebi

Moskva a Dillí podle listu však již jednají o daleko významnějším projektu, o vývoji stíhačky páté generace pro indické letectvo na základě ruské "neviditelné" stíhačky T-50, která počátkem roku absolvovala první let. Podle zdroje z OAK se podpis dohody chystá do konce roku. Podle dřívějších zpráv si Indie prý chystá pořídit na 250 těchto letounů.

Navíc do března 2011, tedy do konce indického finančního roku, může Indie uzavřít kontrakt na dalších 42 stíhaček Su-30MK k dosavadním 230 strojům stejného typu, které v zemi montuje HAL. Cena jednoho letounu má podle nového kontraktu činit 100 miliónů dolarů (1,9 miliardy Kč), ale to podle jiných zdrojů neodpovídá realitě a ve skutečnosti nepřesáhne 40 miliónů (771 miliónů Kč).

Ruský obchod se zbraněmi se drží

Vše podle listu svědčí o tom, že Rusko neztrácí indický trh, na který připadá v posledních letech třetina až polovina z vývozu ruských zbraní, a Moskva zůstane hlavním partnerem Dillí v této oblasti ještě dlouhá léta.

Krize obchod s ruskými zbraněmi příliš nepostihla. Předloni Moskva vyvezla zbraně za 8,35 miliardy dolarů, loni za asi 8,5 miliardy. Ruští experti však varují před rostoucí čínskou konkurencí, stejně jako před tím, že zbrojovky dosud vyrábějí a modernizují převážně zbraně pocházející ještě ze sovětské éry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám