Hlavní obsah

Antimonopolní úřad šetří O2 kvůli vysokorychlostnímu internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prověřuje chování společnosti Telefónica O2. Rozsáhlé šetření se týká oblasti vysokorychlostního připojení k internetu. Úřad prověřuje, zda se telekomunikační operátor nedopouští zneužití dominantního postavení na trhu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Správní řízení úřad zatím nezahájil. Informoval o tom mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa.

Šetření ÚOHS je jedním z nejrozsáhlejších v historii. Týká se zejména stlačování marží (tzv. margin squeeze). To znamená, že případný dominant nastaví na navazujícím maloobchodním trhu takové ceny vlastního produktu, že ostatní mu nejsou schopni se svou nabídkou konkurovat.

"K zahájení takového řízení nevidíme důvod, protože dle analýzy ČTÚ je trh širokopásmového přístupu k internetu vysoce konkurenční a nepůsobí na něm žádný dominantní hráč," reagoval mluvčí O2 Martin Žabka s tím, že ÚOHS s firmou žádné řízení nevede.

Obdobné případy řešily antimonopolní orgány i v dalších evropských zemích. Příkladem je správní řízení, které vedla Evropská komise s Deutsche Telekom.

Reklama

Výběr článků

Načítám