Hlavní obsah

Maloobchod se v Česku vrátil do minusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Maloobchodní tržby v červenci v ČR meziročně klesly o procento. Největší podíl na poklesu měl prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot, jak informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejedná se o velké překvapení. Zázraky v maloobchodu v této stále poměrně nejisté době, kdy stát připravuje úsporná opatření, nelze očekávat. Červen vykázal velmi dobrá čísla, naopak červenec mírně zklamal,“ připomněl Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot se snížil shodně o 1,1 procenta. „Nižší prodej paliv mají mimo jiné na svědomí vyšší ceny u čerpacích stanic,“ vysvětlil Brožka.

Ke zmírnění poklesu přispěl prodej potravin (růst o 0,7 procenta) a motorových vozidel o 0,8 procenta. Meziroční pokles tržeb bez sezonního očištění byl podle statistiků ovlivněn nižším prodejem sortimentů částečně závislých na počtu pracovních dní, kterých bylo letos o dva méně než loni.

„Po očištění o sezonní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v červenci snížily meziměsíčně reálně o 1,3 procenta a meziročně se zvýšily o 2,1 procenta (po očištění pouze o pracovní dny o 2,6 procenta),“ uvedl ČSÚ.

Příští rok by čísla mohla vzrůst

„Za celý rok čekáme pokles maloobchodních tržeb o jedno procento. Příští rok by po dvouletém poklesu již maloobchod mohl zakončit v mírném plusu, a to navzdory škrtům ve státním rozpočtu,“ domnívá se Brožka.

„Určité náznaky zlepšujících se tendencí na trhu práce jsou příznivým faktorem pro maloobchodní tržby. I tak se ale stále mnoho lidí potýká s nedostatkem práce a míra nezaměstnanosti se drží na vysokých úrovních,“ připomíná Miroslav Frayer z Komerční banky.

Maloobchodníkům by se podle něj letos sice nemělo dařit již tak špatně jako v minulém roce, ale růstu tržeb se pravděpodobně ještě nedočkáme. „Kromě situace na trhu práce nejsou banky v poskytování spotřebitelských úvěrů stále tolik ochotné, negativní dopad do spotřeby domácností by měla přinést i nutná fiskální restrikce,“ doplňuje Frayer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám