Hlavní obsah

Kvalita pohonných hmot se prudce zhoršila, nevyhověl každý pátý vzorek nafty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při červencových kontrolách vzrostl podíl nekvalitních pohonných hmot na českých čerpacích stanicích. Chyby Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila v 11,4 procenta případů. Neprošly především vzorky nafty, u ní testem neprošlo 18,1 procenta vzorků. ČOI dlouhodobě odmítá zveřejnit stanice, kde nekvalitní vzorky odebrala.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Inspektoři nabrali 72 vzorků nafty, z toho jich testu nevyhovělo 13. Nejčastěji měla hmota jiný bod vzplanutí.

Z 60 vzorků odebraných u benzínu nevyhověly tři. "Závady byly zjištěny v obsahu etanolu, kyslíku, síry a tlaku par," uvedla ČOI.

Podíl těch nekvalitních na pohonných hmotách testovaných v červenci byl vůbec nejvyšší od začátku roku. Například v červnu byl jejich podíl na odebraných vzorcích 4,6 procenta a i předcházející měsíce bylo číslo jednociferné.

Testované pohonné hmoty v červenci:
druh palivaodebraných vzorkůnevyhovující počet (podíl v %)
benzín603 (5,0)
nafta7213 (18,1)
směsné palivo10 (0)
FAME11 (100)
LPG150 (0)

ČOI je opakovaně tlačena do toho, aby zveřejnila, které čerpací stanice nekvalitní pohonné hmoty, například s různými příměsmi, prodávají. Neudělala to ale s odkazem na zákon, který jí to neumožňuje. Jiní právníci ale tvrdí, že zveřejnění by nezákonné nebylo. Nekvalitní palivo může ve vážných případech poškodit motor auta.

Inspekce se ale brání tím, že zjištěné závady nejsou takové povahy, aby lidem způsobily nějakou škodu. Dalším argumentem je i to, že informace by byla několik měsíců stará a nevypovídala by o aktuálním stavu u čerpací stanice, u nichž se pohonné hmoty obměňují často. U těch větších každý den.

Reklama

Výběr článků

Načítám