Hlavní obsah

Dluhy se podepisují na zdraví i vztazích většiny lidí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až osm z deseti lidí majících dluhy tvrdí, že jejich finanční potíže se podepisují i na jejich zdraví, vztazích a schopnosti pracovat. Vyplývá to z britského průzkumu společnosti CCCS, který zveřejnil list Guardian na svých internetových stránkách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průzkum například říká, že finanční problémy se výrazně odráží ve vztazích v partnerském životě. Z 372 lidí to uvedlo 37 procent z nich, dalších 22 procent lidí se potýkalo se špatnými vztahy se svými dětmi.

Společnost si tyto mezilidské problémy vysvětluje tím, že lidé se bojí o finančních potížích hovořit. Pouze 34 procent dotázaných se s problémy svěřilo svým partnerům či partnerkám, 20 procent kamarádům, 16 procent rodičům. Na deset procent lidí to neřeklo nikomu, protože se stydí za svou finanční situaci a cítí, že jako dospělí by měli být schopni své finanční záležitosti zvládat.

Nicméně kromě horších vztahů se dluhy často promítnou na zdraví lidí. Ti v polovině případů uvedli, že zpozorovali na sobě větší nervozitu, vypadávání vlasů či nepravidelnou menstruaci. Pouze šest procent lidí uvedlo, že nemělo žádné zdravotní potíže.

Z průzkumu také vyplynulo, že dvě třetiny lidí ve finanční tísni má horší schopnost věnovat se naplno své práci.

Anketa

Pokud jste někdy měli dluh, pocítil/a jste na sobě změny chování či zhoršení zdraví?
Ano, byl/a jsem více stresovaný/á.
82,7 %
Ano, hůře jsem vycházel/a s rodinou či kamarády.
2,3 %
Ne, jen jsem možná hůře spal/a.
2,7 %
Pocítil/a jsem zhoršení zdravotního stavu.
2 %
Nic podobného jsem na sobě nezaznamenal/a.
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6280 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám