Hlavní obsah

Obama podepsal historickou reformu finančnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Prezident USA Barack Obama ve středu podepsal reformu regulace finančnictví. Změní se nejvíce od 30. let minulého století. Zákon je reakcí na vážnou krizi, jež v nedávné době otřásla světovým finančním systémem.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

"Tato reforma ... zkrotí zlořády a nemírnosti, jež téměř zničily náš finanční systém. Konečně vnese jasno do složitých a riskantních transakcí, které pomohly spustit finanční krizi," řekl Obama. Podle opozičních republikánů jsou nové pravomoci vlády příliš velké.

Deník The New York Times uvedl, že Obamův podpis pod zákonem je tečkou za více než jednou generací politiků, kteří "na finanční průmysl hleděli s obdivem a nepletli se mu do cesty, což dokládala setrvalá deregulace".

Na finanční sektor bude dohlížet nový úřad

Norma, za jejíž přijetí se šéf Bílého domu značně zasazoval, by měla výrazně zvýšit ochranu spotřebitelů před pochybnými praktikami finančních firem. Na starost ji bude mít nový nezávislý úřad, který vznikne v rámci americké centrální banky.

Vůbec poprvé by změna měla přinést regulaci na trh s deriváty. Některým typům těchto cenných papírů a jejich nedostatečné regulaci se totiž klade za vinu to, že značně zhoršily průběh i rozsah finanční krize.

Problém s velkými institucemi

Rozsáhlá norma, která má kolem 2300 stránek, se také snaží řešit problém finančních institucí, které jsou tak veliké, že jejich pád může ohrozit celý systém. Vytváří tak třeba zvláštní radu, jež bude sledovat a řešit systémová rizika, která ohrožují stabilitu celé ekonomiky. Zpřísní se také kapitálové požadavky pro velké banky.

Zákon, který předložil senátor Christopher Dodd a člen Sněmovny reprezentantů Barney Frank, oba demokraté, by také měl zefektivnit dohled americké centrální banky Fedu na odvětvím a umožnit jí v krajním případě rozdělit příliš velké společnosti.

Reforma se dotýká i odměn manažerů finančních firem. Zpřísňují se také podmínky pro ratingové agentury, které čelí kritice, že před vypuknutím finanční krize nedostatečně plnily svou roli, když například neupozornily na rizika spojené s některými finančními nástroji, a naopak je hodnotily jako kvalitní. Zákon také například podle jeho autorů přináší větší ochranu investorů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám