Hlavní obsah

Plynovod Nabucco je naší prioritou, tvrdí RWE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt plynovodu Nabucco zůstává pro společnost RWE prioritou, sdělila německá firma. Nabídku ruského Gazpromu účastnit se stavby konkurenčního plynovodu South Stream ovšem RWE prověří, stejně jako každou jinou nabídku, uvedl mluvčí tuzemské skupiny RWE Martin Chalupský.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nabucco podle RWE nejlépe splňuje investiční kritéria koncernu a doplňuje jeho projekty v Evropě, oblasti Kaspického moře a Turecku. "Nabucco je z pohledu RWE jedinou směrodatnou a ekonomickou iniciativou pro větší diverzifikaci zdrojů a přepravních cest zemního plynu v Evropě. Žádný jiný projekt v jižním koridoru nenabízí tyto výhody a není v tak pokročilé fázi a v tak dobré pozici jako Nabucco," uvedl vedoucí dceřiné společnosti RWE Supply & Trading Stefan Judisch.

Konkurenční projekt South Stream, který připravuje Gazprom, má vést ruský plyn do Evropy přes Bulharsko, Řecko, Srbsko a Maďarsko. Záměrem Rusů je v dodávkách obejít Ukrajinu, se kterou v minulosti několikrát o plynu vedli spory.

Podle německého listu Handelsblatt nabídl Gazprom společnosti RWE účast na projektu South Stream, protože rozhovory RWE s potenciálními dodavateli plynu pro Nabucco z Turkmenistánu, Ázerbájdžánu a Iráku stagnují. Toto tvrzení ale RWE odmítá. Například iniciativu ze severního Iráku exportovat zemní plyn do Evropy považuje RWE za velmi pozitivní potvrzení výhod projektu Nabucco, uvedl Chalupský.

Evropě má pomoci Nabucco:
Právě kvůli problémům s dodávkami plynu z Ruska se již dlouho hovoří o výstavbě nového plynovodu, který by zásoboval Evropu. Již v červenci 2009 byla proto podepsána dohoda mezi zástupci Turecka a čtyř zemí Evropské unie o výstavbě plynovodu Nabucco. Fungovat byl měl od roku 2014 a má přivést plyn z oblasti Kaspického moře a Středního východu do Evropy.
Přes 3000 kilometrů dlouhý plynovod Nabucco, který má v Evropě vést přes Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Rakousko, by měl v první fázi přepravovat osm miliard krychlových metrů plynu ročně, od roku 2020 pak 31 miliard kubických metrů. Vedle RWE se na něm podílejí například rakouský energetický koncern OMV nebo maďarský MOL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám