Hlavní obsah

Katastrofa v Mexickém zálivu už BP stála 3,5 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náklady na odstranění následků havárie ropné plošiny v Mexickém zálivu už přišly britský energetický koncern BP na 3,5 miliardy dolarů (více než 70 miliard Kč). Akcie BP ale na burze v Londýně během dopoledne zpevnily o více než sedm procent v reakci na zprávu, že se firma chystá prodat část majetku.

Článek

Dosavadní účet zahrnuje také částku téměř 165 miliónů dolarů, kterou už podnik vynaložil v rámci náhrad jednotlivcům zasaženým katastrofou. Firma také uvedla, že do soboty obdržela zhruba 105 000 žádostí o zaplacení škod a 52 000 plateb už provedla.

Management sdělil, že je zatím příliš brzy na to, aby mohl odhadnout, jak vysoký bude celkový účet na odstranění následků havárie a na zaplacení všech škod a nároků.

Akcie BP krátce před polednem na burze v Londýně vykazovaly růst o 7,1 procenta na 390,80 pence. Už se tak výrazně odpoutaly od letošního dna 296 pencí, na němž se ocitly koncem června. Před 20. dubnem, kdy explodovala ropná plošina Deepwater Horizon a začaly nynější potíže firmy, se ale kurz pohyboval kolem 655 pencí a byl na ročním maximu.

Reklama

Související témata:

Související články

USA přijmou kvůli ropě pomoc z ciziny

Pomoc tuctu zemí a mezinárodních organizací k likvidaci ropné katastrofy v Mexickém zálivu se rozhodla přijmout vláda USA. Výslovně zatím jmenovala pouze...

Výběr článků

Načítám