Hlavní obsah

Cestující dostanou při velkém zpoždění dálkového autobusu odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský parlament v úterý ve druhém čtení schválil novelu nařízení o právech cestujících v autobusové a autokarové dopravě. Podle europoslance Jana Březiny, který o usnesení informoval, to bude mimo jiné znamenat, že cestující bude mít právo na náhradu ceny jízdenky, pokud dojde k zaviněnému zpoždění spoje.

Foto: Profimedia.cz

Autobusové nádraží Florenc v Praze. Ilustrační foto

Článek

„Blíží se čas letních dovolených a i cestujícím autobusy náleží právo na šťastnou cestu. Nedospěl-li k vysoké úrovni přepravních služeb a z ní vyplývajících práv cestujících volný trh, nezbývá než zasáhnout formou závazného právního předpisu respektujícího rovnováhu mezi zájmy cestujících a finančními dopady na dopravce,“ uvedl Březina v tiskové zprávě.

Jak upřesnil, v případě zaviněného zpoždění při příjezdu do cíle bude mít cestující nárok na náhradu jízdného, pokud bude zpoždění zaviněno přepravcem. Bude se jednat o 25 procent ceny jízdného, pokud bude zpoždění hodinu, v případě dvouhodinového to bude 50 procent. Pokud bude spoj zrušen nebo zpožděn o více než dvě hodiny, může cestující pokračovat do místa určení bez nákladů. U dálkových linek bude mít cestující nárok po hodině zpoždění nebo zrušení spoje na stravu, ubytování v hotelu a jiné služby.

Členské státy zvýhodňují dopravce

Evropský parlament také odhlasoval, že dopravce bude odpovídat za ztrátu nebo poškození zavazadla do výše 1800 eur (zhruba 46 000 Kč), v případě příručního zavazadla do výše 1300 eur (zhruba 33 000 Kč).

„Autobusová doprava je jediná, u níž zatím chybí celoevropská úprava práv cestujících. Přetrvávání různých úrovní ochrany cestujících podle toho, jakým druhem dopravy cestují, je neudržitelné. Členské státy jdou bohužel na ruku dopravcům a silnějším právům cestujících brání. Evropský parlament však přináší jistotu, že osobám cestujícím autobusem budou náležet stejná práva jako těm, kteří cestují letadlem a vlakem," uvádí dále ve zprávě Březina.

Reklama

Výběr článků

Načítám