Hlavní obsah

Zbavme se nestabilního dolaru, vyzvala OSN

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký dolar opět čelí mezinárodní kritice. Podle zprávy OSN by bylo dobré zbavit se dolaru jako světové rezervní měny. Vývoj na trzích za posledních několik let totiž ukázal, že dolar je nestabilní. Tuto myšlenku již dříve podporovala i Čína.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Agentura Reuters zároveň připomněla, že v Evropě se ozvaly hlasy, které tvrdí, že rozhodnout o tom, zda bude dolar nadále světovou rezervní měnou či nikoli, nemají politici, ale obchodníci.

„Dolar ukázal, že není stabilním uchovatelem hodnoty, což je pro rezervní měnu potřebné,“ stojí ve zprávě Oddělení ekonomických a sociálních věcí OSN. V té je mimo jiné uvedeno, že rozvinuté země byly zasaženy ztrátami amerického dolaru v posledních letech. Zejména v závěru roku 2008 dolar oslaboval kvůli finanční a následné hospodářské krizi, která začala ve Spojených státech.

„Motivováno potřebou pojistit se proti volatilitě například na komoditních trzích mnoho zemí během prvního desetiletí nového tisíciletí akumulovalo v amerických dolarech obrovské částky,“ vysvětlilo OSN.

Umělá měna SDR

Organizace podporuje myšlenku nahradit dolar umělou jednotkou Mezinárodního měnového fondu, takzvanou SDR. Toto aktivum se vytváří na základě průměrné hodnoty několika měn.

„Nový globální rezervní měnový systém může vzniknout, žádné další spoléhání se na americký dolar jako jedinou hlavní měnu,“ dodala OSN. Tato myšlenka má své odpůrce, ale i zastánce mimo OSN. Již dříve se o něco podobného zasazovala Čína. Pro by bylo i Rusko, jak poznamenal Reuters.

Pravdou je, že nestabilní dolar v posledních letech výrazně ovlivňoval ceny ropy a zlata. Ty se již mnohokrát dostaly v krátkém časovém horizontu na historická maxima.

Reklama

Výběr článků

Načítám