Hlavní obsah

Oceláři dostali od Bruselu obří pokutu, nejvíc zaplatí ArcelotMittal

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise odhalila kartel ocelářský firem. Sedmnáct společností podle šetření udržovalo osmnáct let tajnou dohodu, která bránila konkurenčnímu boji a udržovala zákulisně dohodnuté ceny. Za to jim byla vyměřena celková pokuta 518 miliónů eur, tedy přes 13 miliard korun.

Článek

Za celý kartel byl nejvíc potrestán ArcelorMittal, který zaplatí 276 miliónů eur. Firmy se společně předem dohodly na cenách oceli.

„Je to neuvěřitelné jak významné množství společností zneužilo celého evropského trhu po tak dlouhou dobu. Je to téměř jako kdyby oni ovládali ekonomiku,“ komentoval zjištění EK v prohlášení eurokomisař Joaquin Almunia.

Kartel, který ovládal klíčovou komponentu využitelnou ve všech železobetonových stavbách, vznikl již v roce 1984. Firmy se tajně dohodly na jednotných cenách v patnácti zemích EU. Kartel skončil v roce 2002 poté, co ho jedna z firem opustila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám