Hlavní obsah

Obce loni skončily v rekordním rozpočtovém schodku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozpočtový schodek obcí v České republice bez Prahy loni činil 14 miliard korun, což je nejvíce od roku 1990. Vedle propadu příjmů, které byly částečně vykompenzovány meziročním zvýšením dotací, ho způsobily především zvýšené výdaje, jež vzrostly o devět procent. Celkový dluh obcí se zvýšil o 14 procent, u venkovských obcí dokonce o 21 procent. To v průměru zatížilo jednoho jejich obyvatele částkou 5845 korun. Vyplývá to z analýzy Czech Credit Bureau (CCB).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Schodek 14 miliard představuje zhruba sedm procent výdajů. Ve schodku se ocitlo 51 procent obcí, zbylých 49 procent skončilo s přebytkem. V roce 2008 však s přebytkem či vyrovnaným rozpočtem hospodařilo 72 procent obcí a schodek jich tehdy vykázalo pouhých 28 procent.

Na loňském schodku 14 miliard korun se projevil propad celkových příjmů obcí, které v meziročním srovnání poklesly o 5,8 miliardy korun, což je pokles o 2,8 procenta. Největší propad příjmů přitom vykázala statutární města, o 6,5 procenta, nejnižší naopak venkovské obce, o 0,5 procenta. Největší meziroční propad postihl daňové příjmy, které loni poklesly o 11 procent. Tento výpadek ale pomohly kompenzovat dotace, které se meziročně zvýšily o více než 12,4 procenta. "Nejlépe si vedly venkovské obce, kde dotace vzrostly o 14 procent," řekl projektový manažer CCB Jan Cikler.

Výdaje obcí loni vzrostly o devět procent, u venkovských dokonce o 12 procent. Podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích se meziročně zvýšil, a to z 28 procent v roce 2008 na 31 procent v roce 2009. Kupodivu se přitom obce nepokoušely krýt zvýšené výdaje prodejem majetku. "K tomu došlo pouze u statutárních měst, jinak došlo k poklesu příjmů z prodeje majetku o deset procent," konstatoval Cikler.

Každý obyvatel obce dluží skoro šest tisíc

Dluh obcí na jednoho obyvatele, který v celorepublikovém průměru dosáhl 5845 korun, se přitom kraj od kraje liší. Nejvyšší je v Jihomoravském kraji - 9635 korun. Mezi další dva nejvíce zadlužené kraje patří Liberecký kraj s průměrným dluhem 8167 koruna a Moravskoslezský kraj, jehož dluh na obyvatele je 6633 korun. V Jihomoravském a Libereckém kraji zadlužení táhly především Brno a Liberec, řekl Cikler. Nejmenší obecní dluh byl s částkou 3415 na obyvatele v Ústeckém kraji.

Analýza vycházela ze souboru 6238 obcí, z toho 5449 venkovských, 766 měst a 23 statutárních měst. Na celkovém počtu obyvatel bez Prahy se venkovské obce podílejí 31 procenty, města 45 procenty a statutární města 24 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám