Hlavní obsah

Statistiky povede žena, navrhla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na post předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) dnes vláda prezidentu Václavu Klausovi navrhla rektorku Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Ivu Ritschelovou. Potvrdil to zdroj z vlády i Ritschelová. V čele ČSÚ vystřídá dosavadního místopředsedu Jiřího Křováka, který byl vedením úřadu pověřen po odchodu předsedy Jana Fischera na post premiéra.

Článek

Ritschelová se nechtěla ke své kandidatuře blíže vyjadřovat. Řekla, že v čele úřadu zatím není, záleží prý na tom, jak se k návrhu prezident postaví. Český statistický úřad řídil jeho první místopředseda Křovák od dubna loňského roku. Zastupováním ho zmocnil designovaný premiér Jan Fischer, který stál v čele ČSÚ od roku 2003. Když se stal předsedou vlády, musel se podle kompetenčního zákona a zákona o střetu zájmů funkce předsedy ČSÚ vzdát.

Podle internetových stránek ústecké univerzity se šestačtyřicetiletá Ritschelová ve své vědecké práci zabývá makroekonomickými aspekty tvorby a ochrany životního prostředí, environmentální ekonomií, politikou životního prostředí či financováním ochrany životního prostředí.

Absolvovala řadu odborných a studijních stáží na zahraničních odborných pracovištích, účastnila se mise OSN do Kosova, Arménie, Gruzie, Ázerbájdžánu a Kyrgyzstánu. Je členkou několika vědeckých a redakčních rad. Před třemi lety média spekulovala, že by mohla nahradit ve funkci ministryni školství Danu Kuchtovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám