Hlavní obsah

Objem hypoték v květnu vzrostl, úrokové sazby dále klesaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objem hypoték poskytnutých v květnu letos poprvé meziročně vzrostl. Banky celkově poskytly hypotéky v objemu 7,12 miliardy korun, což je meziročně o 4,7 procenta více. Úrokové sazby v květnu dále klesaly, průměrná sazba se snížila o 0,17 procentního bodu na 5,12 procenta. Vyplývá to ze zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Foto: , Novinky

Článek

Největší zájem měli lidé v květnu tradičně o hypotéky s dobou fixace úrokové sazby na pět let, které čerpalo 51,6 procenta klientů. Druhou nejoblíbenější variantou byly hypotéky s tříletou fixací, které si zvolilo 35,6 procenta klientů. Nejkratší možnou fixaci na jeden rok dalo přednost 6,7 procenta klientů, zbývajících 6,1 procenta procenta připadá na všechny ostatní fixace.

Květnový pokles úrokových sazeb byl způsoben snížením sazeb napříč všemi fixacemi. "Průměrná úroková sazba již jedenáct měsíců v řadě vykazuje klesající trend a navíc v posledních měsících se tempo poklesu dramaticky zrychluje," uvedl server Hypoindex.cz.

V květnu nejvíce klesly sazby u jednoletých hypoték, a to o 0,21 procentního bodu na 5,32 procenta. Sazby u nejoblíbenějších pětiletých fixací klesly o 0,2 bodu na 5,08 procenta a u fixací na tři roky o 0,14 procentního bodu na 5,13 procenta.

"Ačkoliv nejvýrazněji oproti minulému měsíci poklesly jednoleté fixace, pokles Fincentrum Hypoindexu byl zapříčiněn především snížením sazeb pětiletých fixací, přibližně poloviční vliv oproti pětiletým mělo snížení sazeb tříletých fixací. Snížení sazeb jednoletých fixací mělo relativně zanedbatelný efekt na hodnotu Hypoindexu, protože jednoleté fixace netvoří ani deset procent poskytnutých hypotečních úvěrů a jsou stále nejdražšími ze sledovaných fixací," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám