Hlavní obsah

Ceny last minute zájezdů jsou nejníže za několik let

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červnové zájezdy na poslední chvíli jsou momentálně v Česku nejlevnější za několik let. Potvrzují to cestovní kanceláře a jejich asociace. Letos nejvíce zlevnily zájezdy do Řecka, Bulharska či Turecka.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ano, je to pravda, ceny zájezdů jsou rekordně nízké. Výrazně levné last minute zájezdy však budou jen do konce června,“ řekl Novinkám mluvčí CK Fischer Dan Plovajko. Podle něj do ceníků stále ještě promlouvá hospodářská krize, která nutí hoteliéry zlevňovat, ale i fakt, že mnohé české cestovky nestačily na červen snížit kapacity zájezdů.

„Na července a srpen jsme snižovali kapacity, proto last minute zájezdů v hlavní sezóně ubude a tím i jejich cena proti červnu vzroste,“ vysvětlil Plovajko s tím, že obdobně se zachová většina cestovek.

O kolik červnové last minute zájezdy zlevnily:
destinaceprůměrná cena loniletoszměna v procentech
Řecko13 25911 534-13,0%
Egypt15 39115 135-1,66%
Tunisko13 26113 021-1,8%
Turecko14 50713 258-8,6%
Španělsko11 56811 138-3,7%
Bulharsko11 30210 254-9,3%

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura upozornil, že nejvíce v červnu proti loňsku zlevnily pobyty v Řecku a to v průměru o 13 procent.

„V případě Řecka, Bulharska, Turecka a také Španělska se dokonce jedná o nejnižší cenu zájezdů za poslední čtyři roky. Naopak relativně cenově stabilní je například Chorvatsko, které je nejbližším a tím i nejlevnějším ‚českým mořem‘, kam lze jet vlastním autem či autobusem, proto nemuselo tolik zlevňovat. Jelikož mnoho Čechů naopak z důvodu úspor vyměnilo dražší leteckou dovolenou za Chorvatsko, takže pokles zájmu o Chorvatsko prakticky není,“ uvedl Okamura.

Anketa

Využíváte nabídek last minute zájezdů?
Ano, i letos tak pojedu na dovolenou.
29,5 %
Ano, ale nabídky bývají omezené, proto je nevyužívám každý rok.
15,1 %
Ne, last minute zájezdy mě nikdy neazaujaly.
37,1 %
Zatím jsem na last minute zájezd nikdy nejel/a, ale letos chci ušetřit, tak se po nějakém podívám.
18,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3764 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám