Hlavní obsah

Schodek rozpočtu na konci května dosáhl 95 miliard

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát hospodařil na konci května se schodkem 95,4 miliardy korun. V úterý to uvedlo ministerstvo financí s tím, že celkové výdaje státu se vyšplhaly na 481,3 miliardy korun. Naopak příjmy činily 385,9 miliardy korun. Jde o nejhorší výsledek v historii ČR.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Loni touto dobou byl schodek rozpočtu 71,4 miliardy korun. Za celý letošní rok se pak počítá s deficitem 162,9 miliardy korun.

Podle ministerstva stát do konce května vybral na daních 183,3 miliardy korun, což je proti loňsku o více než 11 miliard více. Dále stát vybral například 144,3 miliardy korun na pojistném na sociální dávky. V tomto případě je to však méně, než se předpokládalo a to o 6,4 miliardy korun.

Proti loňsku rostly za prvních pět měsíců letošního roku i výdaje a to o necelých deset miliard na 481,3 miliardy korun. Nejvíce peněz šlo jako tradičně na sociální dávky, na kterých bylo vyplaceno 177,7 miliardy korun, meziročně o necelé dvě miliardy více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám