Hlavní obsah

Cena americké ropy se vyšplhala nad 75 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena americké lehké ropy se vyšplhala až na dvoutýdenní maximum nad 75 dolarů za barel díky oživení na akciových trzích a očekávanému nárůstu spotřeby pohonných hmot ve Spojených státech během letní motoristické sezony. K růstu cen ropy přispěla rovněž předpověď intenzivní aktivity hurikánů, která obnovila obavy z narušení těžby v Mexickém zálivu.

Článek

Americká ropa zdražila o 90 centů na 75,45 dolaru. Později však o část zisků přišla a kolem 8:00 SELČ se prodávala za 74,80 dolaru. Cena severomořské ropy Brent se zvýšila o 24 centů na 74,90 dolaru, napsala agentura Reuters.

"Ceny tlačí vzhůru poptávka po benzínu a prognózy, že hurikánová sezona by mohla být mnohem aktivnější, než se předpokládalo," uvedl analytik Jonathan Barratt ze společnosti Commodity Broking Services.

Američtí meteorologové předpověděli, že se během letních měsíců vytvoří nad Atlantským oceánem až sedm silných hurikánů s rychlostí větru přes 180 kilometrů v hodině. Vzniknout by také mělo 14 až 23 tropických bouří.

Úřad pro energetické informace (EIA), který je součástí amerického ministerstva energetiky, uvedl, že poptávka po ropě ve Spojených státech během uplynulých čtyř týdnů stoupla o téměř sedm procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám