Hlavní obsah

Čína slíbila postupnou reformu kurzu domácí měny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína hodlá pokračovat v postupné reformě systému tvorby kurzu domácí měny. Chce rovněž podpořit domácí poptávku. Uvedl to čínský prezident Chu Ťin-tchao na začátku druhého kola americko-čínského strategického a ekonomického dialogu. Vyzval rovněž k posílení koordinace hospodářské politiky mezi Čínou a USA a ke spolupráci na podpoře "plného ekonomického oživení".

Foto: Reuters

Článek

Spojené státy již dlouhou dobu tlačí na Čínu, aby umožnila nárůst kurzu domácí měny. Podle řady amerických výrobců je uměle nízký kurz čínského jüanu jednou z forem subvencování čínského exportu. Spojené státy se již řadu let v obchodu s Čínou potýkají s obrovskými deficity.

"Vítáme skutečnost, že čínští vůdci poznali, že reforma měnového kurzu je důležitou součástí jejich širší politické agendy," uvedl americký ministr financí Timothy Geithner. Ministr na setkání rovněž vyzval Peking ke spolupráci na snižování obchodních bariér a tvorbě vyváženější světové ekonomiky.

Analytici podle agentury AP očekávali, že Peking letos umožní nárůst domácí měny, aby zmírnil napětí v rychle rostoucí domácí ekonomice. Po příchodu dluhové krize v Evropě však analytici upozorňují, že Čína by mohla tento krok odložit kvůli nejistotě ohledně vyhlídek světové ekonomiky.

Čínský ministr financí Sie Sü-žen již o víkendu varoval před riziky pro oživení světové ekonomiky plynoucími z dluhové krize v Evropě. Vyzval rovněž ke spolupráci Číny a Spojených států v boji s těmito riziky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám