Hlavní obsah

Nezaměstnaných bylo v dubnu výrazně méně

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na úřadech práce během dubna ubylo přes 32 tisíc nezaměstnaných. Podle ministerstva práce a sociálních věcí průměrná míra nezaměstnanosti tak výrazně klesla, a to na 9,2 procenta. V březnu se přitom vyšplhala na 9,7 procenta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V dubnu bylo bez práce celkem 540 128 lidí. Proti loňském roku je to o 82 tisíc více.

„Z únorové úrovně 9,9 %, která byla nejvyšší od ledna 2005, tak míra nezaměstnanosti během dvou měsíců umazala již poměrně dost. V dubnu pak zaznamenala nejvýraznější pokles od dubna 2007,“ komentoval analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Podle ministerstva podporu v nezaměstnanosti pobíralo 173 500 lidí. Ze statistiky dále vyplývá, že na úřadech práce bylo na konci dubna necelých 33 tisíc volných míst. Na jednu volnou pozici připadá v průměru 16,4 uchazeče.

Analytici upozorňují, že v následujících měsících by lidí bez práce mělo nadále ubývat a to zejména díky sezónním pracem. V závěru roku a zřejmě i příští rok by nezaměstnanost mohla opět růst.

„Udrží-li se současný trend snižování nezaměstnanosti, nepřekročí letos její míra 10 %, jak jsme se původně obávali. Zatímco v průběhu roku může klesnout k devíti procentům, ke konci roku ji očekáváme opět nad 9,5 procenty. V roce 2011 počítáme s průměrnou mírou registrované nezaměstnanosti stále ještě nad devíti procenty,“ vysvětlila analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle ní i přes oživení ekonomiky nebude dostatek volných míst, proto zejména absolventi budou mít problém najít uplatnění.

Okresy s nejvyšší mírou nezaměstnanosti (v %):
Most16,1
Bruntál15,8
Děčín15,5
Jeseník15,2
Hodonín15,0
Okresy s nejnižší mírou nezaměstnanosti (v %):
Praha-východ3,9
Praha4,0
Praha-západ4,3
Mladá Boleslav4,9

Data o trhu práce v pondělí představil i Český statistický úřad (ČSÚ), ten však pro výpočet nezaměstnanosti používá jinou metodiku než ministerstvo. Podle statistiků v prvním čtvrtletí letošního roku ubylo historicky nejvíce zaměstnaných, a to meziročně o 117 600 lidí. Od ledna do konce března tak vzrostla nezaměstnanost lidí ve věku 15 až 64 let na 8,2 procenta.

Anketa

Myslíte si, že krize v Česku již polevuje a pracovních míst přibývá?
Ano
71,7 %
Ne
26,1 %
Nevím
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17639 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám