Hlavní obsah

Češi začali po více než roce opět utrácet

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maloobchodníci si v březnu přišli na své. Češi totiž začali po více než roce výrazněji utrácet. Maloobchodní tržby tak meziročně po 17 měsících poklesu poprvé vzrostly, a to o 3,9 procenta. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: René Volfík, ČTK

Článek

"Tento vývoj bezesporu souvisí s posledními příznivými daty z trhu práce (v březnu nezaměstnanost klesla na 9,7 % z únorových 9,9 %, v dubnu podle předběžných výpočtů MPSV směřuje dokonce k 9,2 %). Celkově jsou však maloobchodní tržby ve srovnání s předkrizovou situací stále velmi nízké," zhodnotil data analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Úřad upozornil, že dobrý výsledek ovlivnil zejména větší počet pracovních dnů a také větší prodej aut. Navíc na konci března lidé více utráceli kvůli blížícím se Velikonocům.

Na dobrém výsledků se také pozitivně odrazily prodeje počítačů a komunikačních zařízení, textilu, obuvi či útraty za kulturu a rekreaci.

„V dalších měsících by se situace v maloobchodě mohla ještě zlepšovat. Limitem dalšího růstu je nezaměstnanost. V dalších měsících půjde nejspíše dolů, ale lidí bez práce bude stále hodně a ochota utrácet je konfrontovaná s obavou ze ztráty zaměstnání, které je stále reálné,“ dodal analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Reklama

Související články

Povánoční výprodeje v obchodech nezabraly

Série špatných zpráv pro maloobchodníky nekončí. Podle úterních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) lednové tržby maloobchodu včetně motoristického...

Výběr článků

Načítám