Hlavní obsah

Ministerstvo zlepšilo odhad růstu české ekonomiky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemská ekonomika vzroste v letošním roce o 1,5 procenta. Alespoň to předpokládá ministerstvo financí v nové prognóze. Ta je mírně optimističtější než předešlý výhled, ve kterém úřad počítal s růstem HDP o 1,3 procenta.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

"Světová ekonomika se zvolna zotavuje z recese, k níž došlo v důsledku krize na finančních trzích. Rovněž česká ekonomika již vystoupila z recese a od 3. čtvrtletí 2009 v ní dochází k oživení ekonomické aktivity. Oživení však zůstává křehké a budoucí vývoj je zatížen mnoha riziky," uvedl úřad.

Zároveň upozornil, že vývoj v českého hospodářství bude ovlivněn oživením ekonomik hlavních obchodních partnerů ČR. V následujícím roce by HDP mohlo zrychlit růst na 2,4 procenta.

Pozvolný růst inflace

Tomu bude odpovídat i průměrný růst cen. Ministerstvo předpokládá, že letošní inflace by měla činit 1,5 procenta, v příštím roce pak již 2,3 procenta.

Příliš optimistický není výhled pro trh práce. Zaměstnanost by letos měla ještě klesnout o 0,6 procenta, teprve příští rok vykáže mírný růst, ale jen 0,1 procenta. " Pokles objemu mezd a platů, byť minimální, by měl pokračovat i v roce 2010. V roce 2011 by již mohlo dojít k obnovení růstu o 4,3 %," dodal úřad.

Podle něj by letošní deficit veřejných financí měl být stejný jako loni, tedy 5,9 procenta. Nutné je však zdůraznit, že pro letošní rok se počítalo prozatím s deficitem 5,3 procenta.

"MF proto vládě předloží souhrn dodatečných úprav, které zajistí dosažení uvedeného cíle (5,3 %). Půjde zejména o další vázání výdajů kapitol, přehodnocení výdajů v rámci prostředků privatizačního účtu a vyšší, než původně plánované, zapojení dividend do příjmů veřejných rozpočtů," uzavřelo ministerstvo financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám